Ratatouille (2007)

Ratatouille★★★★★ – 5 sterren.

Ratatouille. Een leuke woordspeling. Enerzijds een verwijzing naar het Franse groentegerecht dat later in de film geserveerd wordt. En anderzijds een verwijzing naar de hoofdpersonages in de film: ratten.

En hoewel je er doorgaans niet zo vrolijk van wordt als je in een restaurant (of supermarkt, of bioscoop of tsja eigenlijk overal denk ik wel) een rat tegenkomt, zou je na het zien van deze film bijna hopen dat de chef toch Remi uit de film Ratatouille is.

Remi is een jonge, idealist met een grote passie: koken! Remi heeft alleen een grote handicap: Hij is een rat. En ratten worden over het algemeen niet gewaardeerd in de keuken. Dus besluit Remi stiekem af en toe bij en oude vrouw de keuken in te stappen en mee te kijken naar een kookprogramma van de inmiddels overleden chefkok Auguste Gusteau.

Ratatouille_Remi_cookbook

Totdat het een keer fout gaat en de oude vrouw Remi en zijn broer ziet, Ze schiet met een shotgun een aantal keer mis, waarna het plafond naar beneden komt zetten en de hele rattenfamilie tevoorschijn komt. Dit betekent helaas dat de familie een ander huis zal moeten zoeken. Remi kan het echter niet laten om nog net het kookboek van Auguste Gusteau mee te nemen, met als passende titel: “Iedereen kan koken”.

Tijdens de verhuizing raakt Remi echter de hele familie kwijt. Hopend hen toch nog te kunnen horen en weer terug te vinden, blijft hij in het riool wachten. Totdat de afbeelding van Gusteau op het kookboek een gesprek met hem aangaat. Gusteau zorgt ervoor dat Remi verder gaat met zijn leven en weer zijn hart gaat volgen.

Ratatouille_Remi_Linguini

Dit leidt hem naar het sterrenrestaurant Gusteau’s. Wanneer hij door het raam kijkt en de afvaljongen Linguini een soep ziet ruïneren, kan Remi het niet meer aanzien en besluit de soep te redden. Het blijkt een succes! Linguini krijgt alle eer en een samenwerking is geboren. Remi ontdekt dat hij onder de koksmuts Linguini kan sturen door aan zijn haren te trekken, waardoor het lijkt alsof Linguini kookt, terwijl Remi natuurlijk al het werk doet.

Linguini begint echter zoveel complimenten te krijgen, dat ook Colette (de enige vrouwelijke kok in de keuken) geïnteresseerd raakt in Linguini. Wat nogal wat roet in het eten gooit, want Colette “weet ook wel wat van koken”. Als dan ook de grote Anton Ego besluit om het restaurant voor een laatste keer een kans te geven, begint het stressen pas echt!

Ratatouille_Linguini_Colette

Ratatouille is op momenten erg spannend, als rat moet je natuurlijk niet gezien worden in het restaurant en dat zorgt voor een hele spannende vlucht door de keuken, waarbij Remi zelfs bijna een keer in de oven beland. Ook is de film emotioneel; Linguini wordt verliefd en laat Remi aan zijn lot over, waardoor de slechterik in deze film (sous-chef Skinner) Remi kan vangen en opsluiten. Maar gelukkig is het een kindvriendelijke film en loopt het toch altijd weer goed af.

Toch is Ratatouille niet bedoeld voor de allerkleinsten. Er zitten stukken in de film die als behoorlijk eng kunnen worden ervaren. Zo hangen er dode ratten voor het raam in een winkel waar ze allemaal rattenvallen en rattengif verkopen. En ook de al eerder genoemde vlucht door de keuken kan iets te spannend zijn voor jonge kinderen.

Ratatouille_Parijs

Wat natuurlijk erg leuk is, is dat deze film zich in Parijs afspeelt. Mooie Franse muziek tussendoor geeft dat echte Franse gevoel. En natuurlijk zien we een heleboel kaas, de Fransen (en de ratten) zijn er tenslotte dol op!

Ratatouille is een heerlijke film, met een mooie boodschap: Iedereen kan koken. Maar misschien dat de echte boodschap wel is: Volg je hart en doe wat je leuk vind, zet door en heb lef, je weet nooit waar het je brengt! Ratatouille is een echte aanrader :)

Pin on PinterestShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge